BK Beveiliging


Uw partner in zekerheid

Stacks Image 26
'Als het moet,
zijn we kogelvangers'
Patrick Piek,
Gerrit Jan Kloese
en Gerard Bos
(v.l.n.r.) gaan zich in
Hongarije verder
bekwamen in het
vak van bodyguard.


Foto: Jan Anninga
Interview
Bodyguards

  • Drentse beveiligers dringen door tot keurkorps bodyguards
  • Vijfdaagse opleiding in Hongarije
  • Instanties als FBI en CIA werkten mee aan het lesemateriaal

Door Jon van Schilt, DvhN, vrijdag 3 september


Zandpol Bodyguard. Het is een beroep waar iedereen wel (spannende) gedachten bij heeft. Mannen strak in het pak met zonnebrillen, oortjes, snelle gepantserde auto's en natuurlijk de nodige actie: de persoonsbeveiliger springt in de baan van het schot, duwt zijn cliënt in één beweging in de auto en met hoge snelheid naar een veiliger plek scheurt. Dat is in de film. In werkelijkheid is het juist de bedoeling geweld te voorkomen. "Wij zijn altijd vriendelijk, doen ons werk met een glimlach, maar als het moet zijn we ook kogelvangers. Punt."

Vier mannen van BK Beveiliging in Zandpol volgen binnenkort een vijfdaagse opleiding tot internationaal bodyguard in Hongarije. Bijzonder, want slechts zeven beveiligingsbedrijven in Nederland zijn tot dusver doorgedrongen tot de International Bodyguard and Security Services Association (IBSSA). BK is er één van.

Het worden vijf loodzware dagen met weinig slaap. Instanties als de FBI en CIA werkten mee aan het lesmateriaal. "Een uur of 15 theorie per dag. En daarnaast nog eens een aantal uren praktijkoefeningen. Denk daarbij aan schieten, autorijden, wat te doen in bepaalde situaties, hoe je je cliënt het best beveiligt bij een aanval. De manier van handelen van een bodyguard moet een tweede natuur worden. Als je deze training met goed gevolg doorloopt, dan val je daar automatisch op terug", vertelt Gerard Bos.

Bos (van de B in BK) volgde al eens een training in de Verenigde Staten en staat sindsdien te boek als internationaal bodyguard. Hij gaat in Hongarije op herhaling. Voor Gerrit Jan Kloese (de K in BK), Patrick Piek en Egon van den Oord wordt het de eerste keer. "Ik heb er verschrikkelijk veel zin in, maar niet omdat ik nu zo'n liefhebber van actie ben. Als ik iemand beveilig, die bijvoorbeeld vanwege zijn mening wordt bedreigd, dan haal ik mijn voldoening uit het feit dat die persoon gewoon kan zeggen wat hij wil. Dat is het doel, daar gaat het om", aldus Piek.

BK bestaat nog maar drie jaar. Voor de buitenwereld is het een betrekkelijk onzichtbaar bedrijf. Toch hebben Bos en Kloese al aardig wat grote klussen op hun naam staan en de klantenkring groeit nog elke dag. Ze doen de beveiliging van grote en kleine evenementen. BK, dat over een kleine 40 medewerkers beschikt, zorgt er ook voor dat optredens van bekende artiesten in goede banen worden geleid.

"We werken anders dan andere beveiligingsbedrijven. Zo hebben we geen groot en mooi kantoor op een zichtlocatie, maar de kelder onder de woning van Gerard is het kloppend hart van ons bedrijf. Wij steken ons geld liever in de vakkundigheid en veiligheid van ons personeel. In ons werk gebruiken we nauwelijks geweld. 90 procent van de conflicten kunnen we pratend oplossen. Wij lopen altijd rond met een glimlach. Voordat we een klus aannemen, doen we veel vooronderzoek. Als je de mensen en de achtergronden kent, kun je veel beter (dus zonder geweld) op een situatie reageren", legt Kloese uit. Bos: "En bovendien is het zo dat wij onze klanten uitzoeken en niet andersom. Staan we er niet achter, doen we het niet."

Waarom eigenlijk nog een opleiding tot internationaal bodyguard? "Wij willen ons onderscheiden van andere bedrijven en denken dat er in Nederland een markt voor is. De artiesten, die we begeleiden, gaan ook de grens over. Op dit moment houdt ons werk dan op. Straks mogen we mensen ook in het buitenland beveiligen. In Nederland niet, maar in het buitenland mogen we dan ook wapens dragen en gebruiken", zegt Kloese. Piek: "Maar een pistool hoeft niet per se geladen te zijn om effectief te zijn."