BK Beveiliging


Uw partner in zekerheid

BK Beveiliging nu ook gecertificeerd IBSSA-bodyguard


Een viertal medewerkers van BK Beveiliging zijn onlangs afgereisd naar Hongarije om daar de opelding tot IBSSA boduguard. Hieronder het verslag van Egon van den Oord.

Het is een leuke en vooral leerzame opleiding geweest, maar ook op sommige opzichten zwaar.

Deelnemers van BK beveiliging:
Gerard Bos (internationaal Bodyguard)
Patrick Piek
Egon van den Oord
Alle 4 opleiding met succes afgerond.


In totaal 42 deelnemers van 15 nationaliteiten aanwezig vanuit de gehele wereld.
13 instructeurs waaronder de ex-bodyguard van Michael Jackson.

maandag: 08.00 uur vliegen vanaf Eindhoven naar Budapest. Bij aankomst stond er een chauffeur klaar om ons naar de politie-academie te brengen wat voor deze week onze basis was.
Na nog diverse mensen opgehaald te hebben bij het treinstation en diverse hotels naar de basis. Daar aangekomen hebben we ons gemeld en hebben we een kamer en een rondleiding over de basis gekregen. Omstreeks 18.00 uur de openingsceremonie, hierbij werden de instructeurs voorgesteld en de de huisregels en het rooster voor de rest van de week uitgedeeld. Alle deelnemers werden in groepen verdeeld. Wij zaten met onze groep in de D-groep samen met 3 andere Nederlanders, 1 uit België, 1 uit Slovenië en 1 uit Slowakije.
Dit duurde ongeveer tot 21.00 uur. De rest van de avond was om bij te komen van de reis en de kamers in te richten.

Dinsdag: 05.30 uur beginnen met sporten, aansluitend ontbijt en daarna de leslokalen. In de ochtend kregen we les over stress en adrenaline: hoe je dit tot een minimum kunt beperken, dit zijn de belangrijkste 2 factoren die je werk kunnen beïnvloeden.

Na de middag: les in explosieven en munitie en de herkenning daarvan. Ook de Improvised Explosive Devices (Home made bomb) wordt hierbij behandelt. Diezelfde les ook een oefenhuis ingegaan om deze te ontdekken en te herkennen, bij fouten gaat de bom af. Uiteraard gaan de bommen bij iedereen af voor het leermoment.

In de avond: les in het herkennen van bedreigingen algemeen en het herkennen van kwaadwillende personen door middel van lichaamstaal.
Einde van de lessen is omstreeks 22.00 uur.

Woensdag: 05.30 uur beginnen met sporten, aansluitend ontbijt en de bus in naar een andere locatie voor een training in the tactical house.
Dit is een lesruimte in een loods die omgebouwd is tot een huis om scenario's na te spelen. Hierbij werd er op je geschoten met zeep/verf kogels die dezelfde impact hebben als een echte kogel. Voor het leermoment wordt iedereen minimaal 1x door zo'n kogel geraakt. Voor sommige van ons een zeer pijnlijke ervaring.

Na de middag: les in EHBO. Dit gaat echter veel verder tijdens deze opleiding dan wat je in Nederland leert. In Nederland praat je over een snijwond, hier praat je over schotwonden. Dus een zeer leerzame uitgebreide les.
Aansluitend een les in Full contact Krav Maga. Voor degene die hiermee niet bekent zijn, Israëlisch zelfverdediging.

In de avond: les in de diverse samenwerkingsbedrijven van de IBSSA, en een demonstratie van de internationale security- en politie gadgets en waar deze te koop zijn.
Einde lessen omstreeks 22.00 uur

Donderdag: 05.30 uur de bus in naar de schiet- en paintballbanen in Slowakije. Nadat de buschauffeur diverse malen verkeerd was gereden komen we rond 10.00 uur aan op de schietbanen. Na de nodige uitleg van de instructeurs gekregen te hebben gaan wij op weg samen met de C-groep naar de paintball ranch. Een groot veld van ongeveer 100 bij 100 meter met daarop huizen sloten puin banden. Hier krijgen we eerst uitleg in tactisch paintballen. Hoe je huizen moet doorzoeken en moet bewegen tijdens gevechten. Daarna dit zelf uitvoeren tijdens een gevecht tegen de andere partij. Dit was de hele dag. Rond 17.00 uur op weg terug naar de politie-academie. Halverwege klapte de achteras van de bus eraf en zagen wij het vreemdste wat je mar kan zien vanuit de bus: we werden ingehaald door ons eigen achterwiel! hebben we 2,5 uur langs de kant van de weg gestaan, oftewel kwamen we te laat terug voor de avondles. Deze verviel hierdoor, maar uiteindelijk waren we pas om 22.30 uur terug.

Vrijdag: 05.30 uur de bus in naar de schiet- en paintballbanen in Slowakije. Dit keer reed de chauffeur gelijk goed. Hier hebben we de gehele dag op de schietbanen gezeten. Hier leerden we met wapens om te gaan en daadwerkelijk te schieten met pistool. Hierbij werden ook nog wedstrijdjes gedaan wie het snelste een parcours kon afleggen van doelen uitschakelen.

In de middag: les in formatie lopen gekregen. Hierbij leerden we hoe te lopen en te handelen als er een VIP verplaatst en/of beschermt moest worden.
In deze middag hebben ook nog een aantal van ons met automatisch geweren geschoten. Omstreeks 20.00 uur waren we terug op de politie-academie en hebben we gewerkt aan teambuilding.

Wij zijn met een aardige groep in de stad gaan eten en stappen.

Zaterdag: Wij konden iets langer op bed blijven, De kamers moesten opgeruimd worden van degenen die deze dag zouden vertrekken.
Aansluitend laatste les over daadwerkelijke gebeurde acties tijdens bescherming van een VIP. Hierbij ook uitleg gehad over het boek "Just 2 seconds".
Dit is het verhaal en onderzoek van de aanslag op John F. Kennedy.

Aansluitend naar een ranch gebracht voor de sluitingsceremonie. Hier de diploma uitreikingen met diverse kopstukken van de IBSSA, FBI, Politie Hongarije.

Wat ik ervaren heb is op het moment dat je naar voren geroepen wordt voor je badge en diploma is TROTS; op jezelf en op je collega's. We hebben het geflikt met zijn allen. Moe maar zeker voldaan.

Zondag: 08.00 uur vertrek met de bus naar het vliegveld en terug naar Eindhoven.